Křehké ořechy s máslovým krémem: vánoční klasika, která nikdy nezklame

Ořechové skořápky plněné máslovým krémem patří mezi recepty, které se v rodinách dědí z generace na generaci. A není divu. Jsou křehké, krásně ořechové a v ústech doslova mizí… Že nesmí chybět ani na vašem svátečním stole? Pak vyzkoušejte náš snadný a rychlý recept. Výsledek bude jako vždy dokonale voňavý, lahodný a tentokrát i tradičně vánoční.

Množství/počet porcí: 2 plné plechy / 48 ks formiček 

(24 celých ořechů)

Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: 10 minut

Náročnost: snadné

Co budete potřebovat:

Na skořápky ořechů:

  • 170 g hladké mouky
  • 70 g vlašských mletých ořechů
  • 110 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci kakaa
  • 1 lžičku rumu
  • špetku skořice

Na krém do ořechů:

  • 125 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíci vanilkového cukru

Jak postupovat:

  1. Mouku s cukrem prosejte do mísy. Přidejte mleté ořechy, lžíci kakaa a špetku skořice. Sypkou směs dobře promíchejte.
  2. Přidejte povolené rozkrájené máslo, lžíci medu a lžičku rumu. Rukama uhněťte těsto. 
  3. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte ho odpočinout na pár hodin nebo rovnou na celou noc do lednice.
  4. Těsto nechejte chvíli povolit v pokojové teplotě. Pomocí lžičky z těsta odkrajujte kousky, ze kterých vytvoříte kuličky – ty vmáčkněte do formičky vymazané olejem nebo máslem.
  5. Naplněné formičky vyskládejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Ořechy pečte 10 minut. Poté si zkuste jednu z formiček ještě za horka opatrně vyklepnout, abyste si ověřili, zda je již cukroví opravdu hotové. Ořechy vyklepněte z formičky ještě horké. 
  6. Po vychladnutí ořechy naplňte oblíbeným krémem. My jsme pro vás připravili tento: Ze změklého másla, moučkového cukru a vanilkového cukru vyšlehejte nebo utřete hladký bílý krém. Krém je velice snadný, a přesto se výborně hodí právě k ořechovému cukroví. 
  7. Hotový krém dejte na nějaký čas vychladit do lednice. Poté krémem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a všechny ořechy jím naplňte a pospojujte. Krásné a chutné Vánoce!

Tip navíc: Do krému můžete přidat i trošku vanilkového nebo rumového aroma.

Produktový tip: 

Čerstvost, která opravdu vydrží 

Nová vestavná chladnička MORA VCMDC 3244 nabízí automatické odmrazování s technologií IceLimit pro snížení tvorby ledu. K tomu má přehledné vnitřní uspořádání s policemi, zásuvkami a VitaBoxem pro delší čerstvost potravin. Mraznička má tři zásuvky a při výpadku proudu udrží teplotu až 10 hodin. Pro pohodlné otevírání je možné dveře přehodit dle dispozice každé kuchyně. Cena je 11 990 Kč. Více na www.mora.cz